Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

"Κύριε εκέκραξα", "Πάσα πνοή", Δανιήλ πρωτοψάλτου, ήχος πλ. β', εξήγηση Κων/νου Φωτόπουλου.

Εκτύπωση

Τα παρόντα κεκραγάρια και πασαπνοάρια αποτελούν τρανή απόδειξη του ότι ο Πέτρος Λαμπαδάριος δεν δημιουργεί από μόνος του ένα ολόκληρο γένος μελοποιΐας, το ονομαζόμενο στις μέρες μας «σύντομο στιχηραρικό γένος» αλλά ότι καταγράφει και μάλλον «εκλογικεύει» παλαιότερη παράδοση που έχει σαφέστατα τις ρίζες της στο αργό ειρμολογικό γένος. Συγκρίνοντας κανείς τα συγκεκριμένα μέλη των δύο αυτών μελοποιών θα δεί ότι οι αλλαγές που γίνονται από τον Πέτρο Λαμπαδάριο είναι σχετικά μικρές, ενώ πολλές φορές οι μουσικές τους θέσεις συμπίπτουν. Ένα σημείο που προκαλεί εντύπωση είναι ο «παρατονισμός» στο «Κύριε εκέκραξα» και συγκεκριμένα στην λέξη «εισάκουσόν μου» στην κατάληξη του μέλους. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι στο «Κατευθυνθήτω» στο ίδιο ακριβώς σημείο χρησιμοποιεί αντιστροφή της προήγούμενης θέσης και το άκουσμα είναι πιο οικείο στο σημερινό ακροατή, πράγμα που σημαίνει ότι ο «παρατονισμός» γίνεται εσκεμμένα και είναι στοιχείο της τέχνης του μελοποιού.
Με την εξήγηση μελών από το αναστασιματάριο του Δανιήλ Πρωτοψάλτου αρχίζουμε να αποκτούμε μια πιο πλήρη εικόνα για την κατάσταση της εκκλησιαστικής μουσικής στα αναλόγια της Κωνσταντινούπολης των τελών του 18ου αιώνα.

Κωνσταντίνος Φωτόπουλος.


"Κύριε εκέκραξα-κατευθυνθήτω"


Το αντίστοιχο κείμενο σε παλαιά σημειογραφία


"Πάσα πνοή"
Το αντίστοιχο κείμενο σε παλαιά σημειογραφίαΣχετικό θέμα: "Τις μη μακαρίσει σε", Δανιήλ Πρωτοψάλτου, ήχος πλ. β'.

 
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.