Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

01-02-2013. Η χορωδία "Psaltika" στο Rostov, 2011

Εκτύπωση

 

Το Μάιο του 2011, τμήμα του βυζαντινού χορού «Εν Ψαλτηρίω» και τμήμα του αντίστοιχου χορού του παραρτήματός μας στη Μόσχα με την επωνυμία «Ψάλτικα» συνέπραξαν, προκειμένου να μεταβούν στο Ροστόφ της Ρωσίας και να ψάλουν κάποιες ακολουθίες και συναυλίες.

Στις 27 του μηνός  ο χορός έψαλλε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αναλήψεως και στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην πόλη Νοβοτσερκάσκα. Αργότερα επισκέφτηκε και το στρατιωτικό Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στην ίδια περιοχή. Την επομένη ο χορός έψαλλε Θεία Λειτουργία   στο Ναό της Παναγίας του Καζάν της πόλεως Ροστόφ και συναυλία στα πλαίσια της 5ης  Θρησκευτικής  Έκθεσης «Ορθόδοξη Ρωσία 2011». Μετά τη συναυλία, ο χοράρχης κ.  Κωνσταντίνος Φωτόπουλος σε ομιλία του ανέλυσε στο φιλόμουσο ακροατήριο και στους φοιτητές της Θεολογικής Ακαδημίας της περιοχής, το θέμα «Η Βυζαντινή Ψαλτική Παράδοση και οι προοπτικές για τη διάδοσή της στη Ρωσία». Αργά το απόγευμα ο χορός έψαλε στον  Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης στην πόλη Σάχτι τον Εσπερινό και τον Όρθρο μαζί  κατά τη συνήθεια των Ρώσων αδελφών μας και το πρωί της 29ης στον ίδιο Ναό τη Θεία Λειτουργία.

Η βυζαντινή ψαλμώδηση των ακολουθιών στην ελληνική και σλαβική γλώσσα, δημιούργησε ένα ιδιαίτερα κατανυκτικό κλίμα. Η βυζαντινή μουσική κατήργησε τα όρια δύο διαφορετικών γλωσσών και ένωσε δύο λαούς υπό τη σκέπη της  ορθοδόξου μουσικής παραδόσεως.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Αγίας Σκέπης πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο και το μαθητή της Σχολής μας κ. Ρομάν Μποροβίνσκι οι οποίοι και ήταν οι διοργανωτές της όλης προσπάθειας.

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ

 

 

 
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.