Σχολείον Ψαλτικής

    Greek
      

22-04-2013. Ο Βυζαντινός Χορός "Εν Ψαλτηρίω" ψάλλει ύμνους της Μ. Τεσσαρακοστής.

Print

 

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 και ώρα 7 μμ, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Περιμένοντας το Πάσχα». Την εκδήλωση οργάνωσε ο «Σύλλογος Κατοίκων Τσακού Αγίας Παρασκευής» και ο Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Πευκακίων Αγίας Παρασκευής «Η Αναγέννηση».

Μετά από σύντομο χαιρετισμό των προέδρων των συλλόγων, κκ. Σαββίδη και  Μπακογιάννη και του προϊσταμένου του ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής,  πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Διονυσίου Κατερίνα,  άνοιξε την εκδήλωση ο Βυζαντινός Χορός «εν ψαλτηρίω», υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Κωνσταντίνου Φωτόπουλου. Ο Βυζαντινός χορός «εν ψαλτηρίω» απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ενώ ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π.  Σταύρος Τρικαλιώτης ανέλαβε το Θεολογικό σχολιασμό των ύμνων που απέδιδε η χορωδία.

 

 

Οι ύμνοι που ψάλθηκαν και σχολιάστηκαν ήταν οι εξής: Το κοντάκιο του Μεγάλου Κανόνος  «Ψυχή μου , Ψυχή μου» σε ήχο δεύτερο και σε μέλος Θρασυβούλου Στανίτσα, ο ύμνος του Μεγάλου Αποδείπνου  «Μεθ’ ημών ο Θεός» σε ήχο πλάγιο του δευτέρου και σε μέλος Θρασυβούλου Στανίτσα, ο ύμνος του Μεγάλου Αποδείπνου «Η ασώματος φύσις, τα Χερουβίμ» σε ήχο πλάγιο του δευτέρου και σε μέλος  Θρασυβούλου Στανίτσα, ο ύμνος του Μεγάλου Αποδείπνου «Κύριε των Δυνάμεων» σε ήχο πλάγιο του δευτέρου και σε μέλος  Θρασυβούλου Στανίτσα, το απολυτίκιο της ακολουθίας του Ακαθίστου ύμνου «Το προσταχθέν μυστικώς λαβών εν γνώσει» σε ήχο πλάγιο του τετάρτου και σε μέλος Θρασυβούλου Στανίτσα, το  «Άξιον εστίν» το «Πατριαρχικόν» σε ήχο πλάγιο του πρώτου και τέλος το κοντάκιο «Τη υπερμάχω» σε ήχο πλάγιο του τετάρτου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μίλησε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σαράντης Σαράντος με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα: «Η ζωή του Αγίου Όρους τη Σαρακοστή με την προοπτική της Αναστάσεως».

Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν τρόφιμα μακράς διαρκείας για την ενίσχυση των απόρων ενώ  ακολούθησε μικρή δεξίωση με σαρακοστιανά εδέσματα.

Θερμές ευχαριστίες για την πρόσκληση της χορωδίας μας οφείλουμε στους προέδρους των συλλόγων κκ. Σαββίδη και Μπακογιάννη καθώς και στον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Σταύρο Τρικαλιώτη.

Για φωτογραφίες από την εκδήλωση, πατήστε εδώ

 

 

 

 

 
You are here:

Latest News

Music Preparatory class

The music preparatory class of Sholeion Psaltikis is a class focused on children from 3,5 to 6 years old. Children at this age are hungry for knowledge and they want to explore the world. Because of that everything we show them with delectable way they understand it very easy and quick. At this hungry we rely with purpose to open the music horizons of the children. For more details press here.

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

Tampouras - Lute from Konstantinople - Byzantine music

Acquire a deep knowledge of Byzantine music with the help of a traditional music instrument. For more informations see here.