Σχολείον Ψαλτικής

    Greek
      

12-07-2013. Ο Βυζαντινός Xορός "εν ψαλτηρίω" στα "Νικοδήμεια 2013".

Print

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Νάξου, «Ιάκωβος Καμπανέλης», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μουσικοφιλολογική εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης, ο Άγιος Νικόδημος», την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013. Η εκδήλωση εντάχθηκε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτου, «Νικοδήμεια 2013» και τέλεσε υπό την αιγίδα της ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, κ. Καλλίνικος, πλαισιούμενος από πολλούς ιερείς της μητροπόλεώς του, εκπρόσωποι  των τοπικών αρχών, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης, κ. Κρασσάς καθώς και πολλοί φίλοι και μαθητές του παραρτήματος του Σχολείου Ψαλτικής στη Νάξο.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η οσιακή μορφή του μακαριστού Γέροντος της τοπικής Εκκλησίας,  Φιλοθέου Ζερβάκου για τον οποίο και ομίλησε ο θεολόγος και εκδότης κ. Στυλιανός Κεμεντζετζίδης ενώ ο βυζαντινός χορός «εν ψαλτηρίω», υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Μπουσδέκη, απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους παλαιών και νεότερων διδασκάλων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι με την έναρξη της νέας εκκλησιαστικής περιόδου θα επιμείνει στο θέμα της αγιοκατάταξης του Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου αφού, όπως είπε «αυτό αποτελεί αίτημα του λαού της Παροναξίας». Όσο για το χορό «εν ψαλτηρίω» και τους ιδρυτές του, κκ. Κωνσταντίνο Μπουσδέκη και Κωνσταντίνο Φωτόπουλο, τόνισε ότι «μέσα σε μια πενταετία έχουν κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια και εμείς γευόμεθα τους καρπούς των κόπων τους εδώ στη Νάξο, μέσα από τη συνεργασία με τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Παροναξίας αφού έχουν αναλάβει το παράρτημα του Αγίου Αρσενίου».

Από την πλευρά μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του για τα καλά του λόγια αλλά και για τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια, τον Πρόεδρο και διοργανωτή κ. Κρασσά για την τιμητική πρόσκληση και την άψογη φιλοξενία καθώς και το φιλόμουσο και αγαπητό μας ακροατήριο της Νάξου για τη θερμή υποδοχή και αποδοχή τους.

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ.
 
You are here:

Latest News

Music Preparatory class

The music preparatory class of Sholeion Psaltikis is a class focused on children from 3,5 to 6 years old. Children at this age are hungry for knowledge and they want to explore the world. Because of that everything we show them with delectable way they understand it very easy and quick. At this hungry we rely with purpose to open the music horizons of the children. For more details press here.

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

Tampouras - Lute from Konstantinople - Byzantine music

Acquire a deep knowledge of Byzantine music with the help of a traditional music instrument. For more informations see here.