Σχολείον Ψαλτικής

    Greek
      

Ποντιακή Λύρα

Print

Ιωάννης Μιχαηλίδης, ποντιακή λύρα και τραγούδι


Ο Ιωάννης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1995 και είναι γόνος ιερατικής οικογένειας. Στα εφτά του χρόνια ξεκίνησε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική με τον Δημήτριο Καλομοίρη και τις ολοκλήρωσε αποκτώντας το Δίπλωμα του Μουσικοδιδασκάλου με βαθμό «Άριστα» και με ειδικό καθηγητή τον αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβ. Σωτήριο Αλεβιζάκη.

Στην ποντιακή λύρα είχε ως δασκάλους τον πολύ γνωστό καλλιτέχνη της ποντιακής παράδοσης Δημήτρη Καρασαββίδη και, αργότερα, τον  Κώστα Αθανασιάδη. Εκτός των μουσικών του σπουδών είναι φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, του Παντείου Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Συμμετέχει ενεργά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με θέμα τις παραδόσεις της Ελλάδος και ιδιαίτερα σε πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνουν ποντιακοί σύλλογοι (ποντιακά πανηγύρια, χορούς, εκδηλώσεις και συναυλίες) παίζοντας  λύρα και τραγουδώντας.

Από τις εμφανίσεις του ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ηρώδειο αλλά και στο εξωτερικό (Μιλάνο, Βενετία), έπειτα από πρόσκληση ελληνικών κοινοτήτων. Σημαντικές είναι και οι συνεργασίες του με το ιστορικό θέατρο παραδοσιακών χορών «Δόρα Στράτου» και με το γνωστό χορευτικό συγκρότημα «Χοροπατήματα»  ενώ έχει ενεργή παρουσία και στη δισκογραφία. Από το 2013 ξεκινά η συνεργασία του με το «Σχολείον Ψαλτικής».

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 
You are here:

Latest News

Music Preparatory class

The music preparatory class of Sholeion Psaltikis is a class focused on children from 3,5 to 6 years old. Children at this age are hungry for knowledge and they want to explore the world. Because of that everything we show them with delectable way they understand it very easy and quick. At this hungry we rely with purpose to open the music horizons of the children. For more details press here.

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

Tampouras - Lute from Konstantinople - Byzantine music

Acquire a deep knowledge of Byzantine music with the help of a traditional music instrument. For more informations see here.