Σχολείον Ψαλτικής

    Greek
      

Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Κοκολάκης, εφημέριος Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού Παπάγου.

Print

Θέλω κάτι να σου ψάλλω... Εν Ψαλτηρίω

 

 

 

Για να αγαπήσει κανείς τα τροπάρια της λατρείας μας πρέπει βεβαίως να έχει καθαρή καρδιά και τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, αλλά και να τα ακούει να ψάλλονται  ευφώνως, μελωδικώς και με νόημα.

Για να τα ψάλλει όμως κανείς με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει βεβαίως και πάλι να χει καθαρή καρδιά, αλλά και άριστη γνώση της Βυζαντινής Μουσικής. Και οι δύο λοιπόν βασικοί ποδηγέτες της σχολής «Εν Ψαλτηρίω» μαζί με τούς εκλεκτούς συνεργάτες τους στη μουσική και στα όργανα, διαθέτουν όλα τα παραπάνω προσόντα, ή μάλλον και κάτι παραπάνω! Έχουν Ορθόδοξο φρόνημα και ήθος!

Παράλληλα αγαπούν αυτό πού κάνουν, αλλά και κάνουν τούς μαθητές τους να το αγαπήσουν. Αμοιβαία και οι μαθητές αγαπούν αυτούς από τούς οποίους μαθαίνουν, και αγαπούν μαζί αυτό πού τούς μαθαίνουν.

Εντρυφής Μαθητεία των λέξεων των τροπαρίων, ταπεινό ύφος, ανεπιτήδευτη έκφραση, ανυπόκριτη γλυκύτητα, ακριβής εκτέλεση, εύστοχη και καθαρή απόδοση και εκκλησιαστικός συγχρονισμός είναι τα βασικά χαρακτηριστικά πού μεταλαμπαδεύουν οι δάσκαλοι στους μαθητές τους κατά τη ψαλμωδία.

Χαίρονται και χαιρόμαστε τα ακούσματα. Ο νους μας ανάγεται στον Ουρανό, η ψυχή μας θεάται τα κάλλη του άκτιστου Θεού, η καρδιά μας αγάλλεται  και όλος ο άνθρωπος μεταμορφώνεται σε υψιπέτη, βιώνοντας την καλή αλλοίωση.

Τί άλλο θέλεις; Να παραμείνουν όλοι τους ταπεινοί, ευλογημένοι και δραστήριοι.

Η εκμάθηση των παραδοσιακών οργάνων από την άλλη, έχει έναν μοναδικό απλό χαρακτήρα. η άνεση, η ηρεμία και η πλούσια γνώση των δασκάλων μεταφέρουν στους μαθητές ευκολότερα το έντεχνο στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής. Έτσι ἡ ενόργανη παραδοσιακή μουσική γίνεται ζηλευτή και αποκτά μία ουσιαστική ζωντάνια πού κάνει τον κουρασμένο άνθρωπο της εποχής μας να ανασαίνει, να αναπαύεται, να ξαναπαίρνει θάρρος να συνεχίσει τον αγώνα του, μια πού δεν είναι μόνο πνεύμα αλλά και σώμα με καρδιά και νεύρα.

Με μία πρόταση, στη σχολή «Εν Ψαλτηρίω», δάσκαλοι και μαθητές γλεντούν θεανθρώπινα τη ζωή τους!

 

 

Πρωτ. Βασιλείου Κοκολάκη,

εφημερίου Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Χολαργού

 
You are here:

Latest News

Music Preparatory class

The music preparatory class of Sholeion Psaltikis is a class focused on children from 3,5 to 6 years old. Children at this age are hungry for knowledge and they want to explore the world. Because of that everything we show them with delectable way they understand it very easy and quick. At this hungry we rely with purpose to open the music horizons of the children. For more details press here.

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

Tampouras - Lute from Konstantinople - Byzantine music

Acquire a deep knowledge of Byzantine music with the help of a traditional music instrument. For more informations see here.