Σχολείον Ψαλτικής

    Greek
      

22-11-2014. Δελτίο τύπου - Εκδήλωση εγκαινίων νέου κτιρίου «Σχολείου Ψαλτικής».

Print

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκαν τα εγκαίνια του νέου χώρου στέγασης του Σχολείου Ψαλτικής, το περασμένο Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014.

Στην έβδομη χρονιά από της ιδρύσεώς του, το Σχολείον Ψαλτικής, μεταφέρεται στο υπέροχο νεοκλασικό της συμβολής των οδών Κοιμήσεως Θεοτόκου και Βασιλίσσης Σοφίας, στο Μαρούσι. Το κτίριο, που ανήκει στο Φιλανθρωπικό Σύλλογο Κυριών Αμαρουσίου «Η Αγία Μαρίνα», ανακαινίσθηκε και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γεώργιος Πατούλης, αποτελεί πλέον «γωνιά ελπίδας, αγάπης και αλλυλεγγύης» στα πολιτιστικά του Αμαρουσίου.

Την ακολουθία του Αγιασμού, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, κ. Κύριλλος, πλαισιούμενος από τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη Νικάνορα Καραγιάννη, Ιεροκήρυκα της ιεράς μητροπόλεως, τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Χρίστο Κυριακόπουλο, τους εφημερίους των Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Κοσμά Αμαρουσίου - στους οποίους ψάλλουν οι ιδρυτές του Σχολείου - Σαράντη Σαράντο, Χρήστο Μαρούδα και Σταύρο Ξυραφά, τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο Αναστάσιο Τραϊφόρο, δάσκαλο των ιδρυτών και από πολλούς άλλους ιερείς  ενώ το παρόν έδωσαν, εκτός από το Δήμαρχο Αμαρουσίου, οι Αντιδήμαρχοι Νικόλαος Πέππας και Σπυρίδων Σταθούλης, ο Άρχων Υμνωδός της Μ. τ. Χ. Ε, Ανδρέας Γκοτσόπουλος, ο μουσικολογιώτατος Πρόεδρος του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, Σταμάτιος Κίσσας, ο μουσικολογιώτατος Χαράλαμπος Συμεωνίδης, ως εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Ιωάννης ο Δαμασκηνός και Ρωμανός ο Μελωδός», σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Αγία Μαρίνα», αποτελούμενο από τις κυρίες Μαρία Σοφού, Κατερίνα Βολουδάκη, Σοφία Ζέρβα, Καλλιρόη Κουζά, Μαρία Κουτσοστάθη, Ιωάννα Ζαλώνη, Mαίρη Κερασιώτη καθώς και πολλά μέλη του Συλλόγου ενώ με την παρουσία του μας τίμησε, επίσης, πλήθος μαθητών, γονέων, συγγενών και φίλων του Σχολείου.

Μετά τον Αγιασμό, το λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος είπε: «Η τέχνη αυτή της ιεράς μουσικής, της ιδιαίτερη μουσικής της λατρείας, η οποία θα θεραπεύεται εδώ, να έχει μεγάλη επιτυχία, να έχει προσέλευση πολλών μαθητών, για να μπορέσουμε να έχουμε ψάλτες στα ψαλτήρια. Η βυζαντινή μουσική, την οποία θαυμάζουν όλοι οι λαοί και πρέπει να διατηρήσουμε ως κόρην οφθαλμού και την οποία εκφράζουν οι ιεροψάλτες που συγκροτούν τη διοίκηση της Σχολής άριστα και σε μέλος αλλά και σε ήθος, εύχομαι και προσεύχομαι να δώσει πολλούς καρπούς».

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Πατούλης, τόνισε ότι αποτελεί τιμή για το Μαρούσι, μία τόσο δραστήρια Σχολή, με πολλά δείγματα γραφής, να εδράζεται στην πόλη του, στην οποία προσπαθεί να προωθήσει οτιδήποτε σχετικό με τον πολιτισμό και, ιδιαιτέρως, όταν αυτό σχετίζεται με την παραδοσιακή μουσική και την ψαλτική τέχνη. «Αυτό που έχω να ευχηθώ είναι υγεία και δημιουργία, πολλά παιδιά να περάσουν από τη Σχολή σας, γιατί – σίγουρα - εκτός απ’την ψαλτική, μαθαίνουν και ήθος και πάνω απ’όλα μαθαίνουν ότι Ελλάδα και Ορθοδοξία πηγαίνουν μαζί». Υποσχέθηκε, τέλος, να στηρίζει και να ενισχύει τις προσπάθειες του Σχολείου μέσα από συνεργασίες που ήδη, φυσικά, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Το λόγο πήρε ο εις εκ των ιδρυτών του Σχολείου, κ. Κωνσταντίνος Μπουσδέκης ο οποίος, εκπροσωπώντας και το συνεργάτη του, κ. Κωνσταντίνο Φωτόπουλο αλλά και όλους τους καθηγητές του Σχολείου, ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο και το Δήμαρχο για την έμπρακτη υποστήριξή τους τα τελευταία χρόνια, τους παρευρισκόμενους για την τιμή της παρουσίας τους ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους συντελεστές της ανακαίνισης του κτιρίου. Ευχαρίστησε το Σύλλογο «Αγία Μαρίνα» που εμπιστεύθηκε το κτίριο στο Σχολείο, το μηχανικό, κ. Αλέξιο Καίπα καθώς και τους αρχιτέκτονες και φίλους του Σχολείου, κκ. Ειρηναίο Αθανασόπουλο και Νεκτάριο Φωτόπουλο για την υπέροχη δουλειά τους στην ανακαίνιση και διακόσμησή του. Ευχαρίστησε, τέλος, τους μαθητές και γονείς για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό τους και τη Σχολή τους και υποσχέθηκε να συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους καθώς και όλη τους την αγάπη και το μεράκι για τη διάδοση της παραδοσιακής μουσικής.

Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση στους χώρους της νέας Σχολής καθώς και το καθιερωμένο κέρασμα στη γραφική αυλή της.

 

Για φωτογραφίες από την εκδήλωση πατήστε εδώ.

 
You are here:

Latest News

Music Preparatory class

The music preparatory class of Sholeion Psaltikis is a class focused on children from 3,5 to 6 years old. Children at this age are hungry for knowledge and they want to explore the world. Because of that everything we show them with delectable way they understand it very easy and quick. At this hungry we rely with purpose to open the music horizons of the children. For more details press here.

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

Tampouras - Lute from Konstantinople - Byzantine music

Acquire a deep knowledge of Byzantine music with the help of a traditional music instrument. For more informations see here.