Σχολείον Ψαλτικής

    Greek
      

03-09-2015. Δελτίο Τύπου για την παρουσίαση του τόμου «Κοινωνικά Παλαιών Διδασκάλων» της ΕΡΩ (26/05/2015)

Print

Την Τρίτη, 26 Μαΐου 2015, παρουσία πολλών ιερέων και λαϊκών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» η παρουσίαση του τόμου «Κοινωνικά Παλαιών Διδασκάλων», τον οποίο εξέδωσε το Σωματείο «Ενωμένη Ρωμηοσύνη».

Έπειτα από ένα σύντομο χαιρετισμό και την παρουσίαση του προγράμματος της εκδήλωσης από εκπροσώπους του Σωματείου, το λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Φωτόπουλος ο οποίος πραγματεύθηκε το θέμα «Παρελθόν, παρόν και μέλλον των κοινωνικών της παλαιάς παπαδικής». Στη συνέχεια, μίλησε ο θεολόγος και συγγραφέας Δημήτριος Μαυρόπουλος με θέμα «Το κοινωνικόν ως μετοχή στη βασιλεία του Θεού». Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας, Δημητρίου Μπαλαγεώργου, που είχε ως θέμα «Ιστορικά στοιχεία των μελουργών, συνθέσεις των οποίων ανθολογούνται στο βιβλίο Κοινωνικά Παλαιών Διδασκάλων».

 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αποδόθηκαν κοινωνικά που περιλαμβάνονται στην εν λόγω έκδοση, από πολυμελείς χορωδίες. Πιο συγκεκριμένα, το κοινωνικό του Σαββάτου, «Μακάριοι ους εξελέξω», του Γεωργίου Παναρέτου (14ος αι.), σε ήχο πλάγιο του πρώτου, απέδωσε η γυναικεία χορωδία του Αγίου Τίτου Ηρακλείου Κρήτης, υπό τη διεύθυνση του Αθανασίου Γιακουμάκη. Το κοινωνικό της Κυριακής, «Αινείτε τον Κύριον εκ των ουρανών», του Ιωάννου Κλαδά (14ος αι), σε ήχο πλάγιο του τετάρτου, απέδωσε ο χορός «Εργαστήρι Ψαλτικής», υπό τη διεύθυνση του Αθανασίου Παϊβανά. Το κοινωνικό της Αναλήψεως του Κυρίου, «Ανέβη ο Θεός εν αλαλαγμώ», του Μπαλασίου Ιερέως (17ος αι), σε ήχο άγια, απέδωσε ο χορός τη Σχολής μας, «Εν ψαλτηρίω», υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Μπουσδέκη. Τέλος, το κοινωνικό της Πεντηκοστής, «Το πνεύμα σου το αγαθόν», του Ιωάννου Κλαδά (14ος αι), σε ήχο πρώτο, απέδωσε ο χορός «Τρόπος», υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθηνε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβ. Δημήτριος Νίκου.

 

Ως «Σχολείον Ψαλτικής», θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» για την πρόσκληση και την εμπιστοσύνη του καθώς και να ευχηθούμε καλή συνέχεια στο πολυποίκιλο έργο του και κάθε πρόοδο στη σπουδαία εκδοτική (μουσική) προσπάθεια που ξεκίνησε.

 
You are here:

Latest News

Music Preparatory class

The music preparatory class of Sholeion Psaltikis is a class focused on children from 3,5 to 6 years old. Children at this age are hungry for knowledge and they want to explore the world. Because of that everything we show them with delectable way they understand it very easy and quick. At this hungry we rely with purpose to open the music horizons of the children. For more details press here.

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

Tampouras - Lute from Konstantinople - Byzantine music

Acquire a deep knowledge of Byzantine music with the help of a traditional music instrument. For more informations see here.