Σχολείον Ψαλτικής

    Greek
      

2016-06-06. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 3ου Διαγωνισμού Μελοποιίας 2016

Print

Αγαπητοί φίλοι,

ο 3ος Διεθνής Διαγωνισμός Μελοποιίας, που διοργάνωσε το «Σχολείον Ψαλτικής», έφτασε στο τέλος του. Θα θέλαμε να τον αφιερώσουμε στη μνήμη του προσφάτως εκλιπόντος Ιωάννη Παπαδόπουλου, νικητή του 1ου μας Διαγωνισμού, το 2010. Επρόκειτο για πολύ αξιόλογο άνθρωπο και ιεροψάλτη και για πολυγραφότατο μελοποιό!

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι συμμετείχαν στο φετινό μας Διαγωνισμό, ιεροψάλτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα μέλη της κριτικής επιτροπής και όσους βοήθησαν στην άρτια διεξαγωγή του.

Μόλις πριν λίγο, όπως είχε ανακοινωθεί, στην εκδήλωση λήξεως των μαθημάτων του Σχολείου Ψαλτικής για το διδακτικό έτος 2015-2016, ανακοινώθηκαν και βραβεύτηκαν οι τρεις διακριθείσες μουσικές συνθέσεις.

Αυτές, κατά την ετυμηγορία της κριτικής επιτροπής και με βαθμό «9», ήταν των μελοποιών:

Ιεροδιακ. Παϊσίου Παρασκευά, από τη Ναύπακτο

Θεοδώρου Ζιώγα, από τον Πειραιά και

Κωνσταντίνου Βαγενά, από το Μαρούσι

Υπήρξε, δηλαδή, τριπλή ισοβαθμία στην πρώτη θέση, οπότε οι τρεις μελοποιοί μοιράστηκαν και το χρηματικό έπαθλο των 1.200€.

Από την κριτική επιτροπή, στην εκδήλωση παρέστησαν ο αιδεσιμολ. πρεσβ. Νικόλαος Μέζης, ο τ. Άρχων Δομέστικος της Μ. τ. Χ. Ε. Δημοσθένης Παϊκόπουλος και ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Ι. Μ. Νικαίας, Γεώργιος Λαμπρόπουλος, οι οποίοι, έπειτα από ένα σύντομο χαιρετισμό, απένειμαν τα βραβεία στους αριστεύσαντες ενώ θα πρέπει να μνημονεύσουμε και να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως και τους απόντες, τον πανοσιολογ. Γέροντα Αντίπα, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ. τ. Χ. Ε., Δημήτριο Ιωαννίδη και τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο του Αποστόλου, Δημήτριο Νεραντζή.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις δέκα καλύτερες μουσικές συνθέσεις του Διαγωνισμού (δώδεκα λόγω ισοβαθμίας) ενώ σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθούν και οι αναλυτικές βαθμολογίες των μελών της κριτικής επιτροπής για αυτές.

Την πρώτη δεκάδα αποτελούν οι συνθέσεις των:

Θεοδώρου Ζιώγα, 9 (βαθμός), Πειραιάς

Κωνσταντίνου Βαγενά, 9, Μαρούσι

Παρασκευά Παϊσίου, 9, Ναύπακτος

 

Γεωργίου Σωφρονίου, 8.5, Ύψωνας Λεμεσού, Κύπρος

 

Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ. τ. Χ. Ε. Πασχάλη Μάνου, 8.33, Επανομή Θεσσαλονίκης

Νικολάου Μάννη, 8.33, Ν. Κόσμος

 

Δημητρίου Σκαρμούτσου, 8.25, Κάλαμος

Ηλία Πουγούνια, 8.25, Κάλυμνος

Χρήστου Μπέκα, 8.25, Πατήσια

 

ιεροδ. Μπόκου Νεκταρίου, 8.17, Κέρκυρα

Μάριου Αντωνίου, 8.17, Αστρομερίτης, Κύπρος

Μιχαήλ Λαγουδάκη, 8.17, Κρήτη

 

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι ο εις εκ των νικητών, Κωνσταντίνος Βαγενάς, ήταν τρίτος στο 2ο Διαγωνισμό Μελοποιίας, το 2013 ενώ ο νικητής του 2ου Διαγωνισμού, κ. Μάριος Αντωνίου, βρίσκεται ξανά στην καλύτερη δεκάδα.

Επίσης, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι στο φετινό Διαγωνισμό συμμετείχαν πολλοί διακεκριμένοι Άρχοντες, ιεροψάλτες, μουσικοδιδάσκαλοι ενώ, ιδιαιτέρως, θα πρέπει να μνημονεύσουμε τη συμμετοχή του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ. τ. Χ. Ε.,  Πασχάλη Μάνου, του οποίου η σύνθεση κατετάχθη στην πέμπτη θέση.

Να ανακοινώσουμε, επίσης, ότι σε όλους όσοι συμμετείχαν, θα αποσταλεί ταχυδρομικά η «Βεβαίωση Συμμετοχής», η αναλυτική βαθμολογία και τα σχόλια των μελών της κριτικής επιτροπής.

Ευχαριστούμε, επίσης, τους φιλόμουσους που στήριξαν και στηρίζουν αυτή την ιδέα. Ο Διαγωνισμός αυτός δεν γίνεται, φυσικά, ούτε για τα βραβεία και τους επαίνους, ούτε για την καταξίωση. Σκοπός μας αλλά και των συμμετεχόντων (θεωρούμε) είναι η προαγωγή της μουσικής μας, προς δόξαν Θεού.

Τέλος, για ακόμα μία φορά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τον ανώνυμο χορηγό του 3ου Διαγωνισμού, λάτρη της πατρώας βυζαντινής μουσικής!

Συγχαρητήρια σε όλους,

καλό καλοκαίρι.

 

 

Πατήστε πάνω στο όνομα του μελοποιού για να δείτε τη μουσική σύνθεση.

 

Θεόδωρος Ζιώγας

Κωνσταντίνος Βαγενάς

Παρασκευάς Παΐσιος

Γεώργιος Σωφρονίου

Νικόλαος Μάννης

Μάνος Πασχάλης

Δημήτριος Σκαρμούτσος

Ηλίας Πουγούνιας

Χρήστος Μπέκας

Μάριος Αντωνίου

Νεκτάριος Μπόκος

Μιχαήλ Λαγουδάκης

 
You are here:

Latest News

Music Preparatory class

The music preparatory class of Sholeion Psaltikis is a class focused on children from 3,5 to 6 years old. Children at this age are hungry for knowledge and they want to explore the world. Because of that everything we show them with delectable way they understand it very easy and quick. At this hungry we rely with purpose to open the music horizons of the children. For more details press here.

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

Tampouras - Lute from Konstantinople - Byzantine music

Acquire a deep knowledge of Byzantine music with the help of a traditional music instrument. For more informations see here.