Σχολείον Ψαλτικής

    Greek
      

08-06-2016. Δελτίο Τύπου εκδήλωσης λήξεως 2015-2016

Print

Σε εορταστικό κλίμα, τελέστηκε τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016, η καθιερωμένη εκδήλωση του Σχολείου Ψαλτικής, επ’ ευκαιρία της λήξεως των μαθημάτων για το διδακτικό έτος 2015 – 2016. Την όλη εκδήλωση, έθεσε υπό την αιγίδα του ο Δήμος Αμαρουσίου και προσωπικά ο Δήμαρχος, κ. Πατούλης, ο οποίος για άλλη μία φορά έδειξε έμπρακτα ότι στηρίζει τις καλλιτεχνικές - και δη -  παραδοσιακού προσανατολισμού προσπάθειες του τόπου μας.

Στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο κ. Δημήτριος Μυτιληναίος,  οι φιλοξενούμενοί του Σχολείου Ψαλτικής είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή γεύση από τα τμήματα της Σχολής, τα οποία έψαλλαν, τραγούδησαν κι έπαιξαν μουσική. Άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, αρχάριοι και προχωρημένοι, με τη βοήθεια και υποστήριξη των δασκάλων τους, παρουσίασαν δείγματα της δουλειάς τους.

Στη βυζαντινή μουσική, τις χορωδίες διηύθυναν ο καθηγητής κ. Νικόλαος Μπουσδέκης καθώς και οι τελειόφοιτοι, κκ. Αλέξιος Φωτακόπουλος και Εμμανουήλ Χατζηγεωργίου, που σε λίγες ημέρες θα δώσουν εξετάσεις για το «Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής». Σημαντική είναι η συνεισφορά και των υπολοίπων καθηγητών των τμημάτων βυζαντινής μουσικής που, ακούραστοι, κοπιάζουν όλο το χρόνο, δίνοντας την ψυχή τους για τους μαθητές: οι κκ. Τραϊφόρος Ιωάννης, Φωτόπουλος Πορφύριος και Μπριασούλης Δημήτριος. Για την παραδοσιακή μουσική, δίνονται τα εύσημα στους αξίους δασκάλους των οργάνων που εκπαιδεύουν τους μαθητές της Σχοολής: στον κ. Γκουβέντα στο βιολί, στον κ. Ταπάκη στο ούτι/λάφτα/ταμπουρά, στον κ. Μπουνταλάκη στην κρητική λύρα, στον κ. Μιχαηλίδη στην ποντιακή λύρα, στην κ. Σπανού στο σαντούρι, στην κ. Δαμανάκη Εμμέλεια στο νέι και στο τραγούδι, στην κ. Δαμανάκη Ελένη στο τραγούδι και στην κ. Δαμανάκη Αναστασία στα κρουστά.

«Πρόκειται για μια Σχολή που επιτελεί σπουδαίο έργο στη Μητρόπολή μας και που όλοι μας πρέπει να στηρίξουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, κ. Κυρίλλου, αιδεσιμολογιώτατος και μουσικολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος, Χρίστος Κυριακόπουλος, μεταφέροντας, παράλληλα, τις ευχές και πατρικές ευλογίες Του ενώ προέτρεψε τους γονείς να εμπιστευτούν τα παιδιά τους στα έμπειρα χέρια των δασκάλων και καθηγητών της Σχολής.

Η φετινή γιορτή του Σχολείου Ψαλτικής χαρακτηρίζεται ως σημαντική και για έναν ακόμη λόγο. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού Μελοποιίας που διοργάνωσε η Σχολή. Ο Διαγωνισμός είχε ως θέμα τη μελοποίηση ενός σύντομου Χερουβικού Ύμνου, σε ήχο δεύτερο. Την πρώτη θέση μοιράστηκαν ο ιεροδιάκονος Παΐσιος Παρασκευάς από τη Ναύπακτο, ο κ. Βαγενάς Κωνσταντίνος από το Μαρούσι και ο κ. Θεόδωρος Ζιώγας από τον Πειραιά ενώ από την κριτική επιτροπή που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα παραβρέθηκαν και απένειμαν τα βραβεία ο μουσικολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μέζης, ο  Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μ. τ. Χ. Ε., Δημοσθένης Παϊκόπουλος και ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Ι. Μ. Νικαίας, Γεώργιος Λαμπρόπουλος. Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Παϊκόπουλος ευχαρίστησε το «Σχολείον Ψαλτικής» που για τρίτη φορά τον τίμησε με την πρόσκλησή του ενώ συμβούλευσε τους μελοποιούς να μελετούν και να συνθέτουν με προσοχή, σεβόμενοι την παράδοση. Επίσης, τόνισε τη σημασία της καλαίσθητης (και ορθογραφημένης) σύνθεσης την οποία όλοι θα μπορούν να κατανοήσουν και να ψάλλουν άνετα. Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπρόπουλος ευχαρίστησε διοργανωτές και διαγωνιζόμενους και ενθάρρυνε τους ιδρυτές του Σχολείου, κ. Κωνσταντίνο Φωτόπουλο και Κωνσταντίνο Μπουσδέκη, για την όλη δραστηριότητα του Σχολείου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εξετάσαμε και ζητήσαμε την πρωτοτυπία των μελοποιών αλλά η πραγματική πρωτοτυπία έγκειται στην ίδια την ύπαρξη του Σχολείου Ψαλτικής».

Τέλος, εκπροσωπώντας την εξεταστική επιτροπή, που έκρινε άξιο Πτυχιούχο Βυζαντινής Μουσικής, τον κ. Εμμανουήλ Μπεκιάρη, τον Ιούνιο του 2015, ο κ. Ιωάννης Τραϊφόρος απένειμε στον επιτυχόντα το «Πτυχίο» του και τον συνεχάρη για την επιτυχία του.

Πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Σαράντης Σαράντος, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό με λόγους πνευματικούς, ευχόμενος η Σχολή να καρποφορεί στους τομείς δραστηριότητάς της.

Από τον εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως παραβρέθηκαν ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μ. τ. Χ. Ε. και χοράρχης, Δημοσθένης Παϊκόπουλος, ο Άρχων Πρωτομαΐστωρ της Μ. τ. Χ. Ε. και Πρόεδρος του Συλλόγου, Σταμάτιος Κίσσας καθώς και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Κιοσέογλου και ο μουσικολογιώτατος πρωτοψάλτης Χαράλαμπος Σιούφας. Από την Πανελλήνια Ένωση Προασπιστών της Εθνικής Μουσικής, «Υπέρμαχοι», ο Πρόεδρος, Άρχων Υμνωδός της Μ. τ. Χ. Ε. Ανδρέας Γκοτσόπουλος ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ιεροψάλτες – μελοποιοί που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό και ταξίδεψαν από μακριά για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Εκ μέρους της Διοίκησης της Σχολής, ο κ. Κωνσταντίνος Μπουσδέκης ανέλαβε να αποχαιρετήσει τους παρευρισκόμενους, ευχαριστώντας όσους συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. «Έπειτα από οκτώ χρόνια είναι η πρώτη φορά που ο συνεργάτης μου, Κ. Φωτόπουλος και εγώ, δεν συμμετείχαμε ενεργά στην εκδήλωση, δίνοντας τη σκυτάλη στους συνεργάτες μας και ομολογώ ότι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την απόδοση των μαθητών αλλά και των καθηγητών μας. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ για την άριστη συνεργασία καθώς και όλους εσάς, τους γονείς και φίλους, που στηρίζετε τη Σχολή μας και τις προσπάθειές της. Καλό καλοκαίρι σε όλους!»

Για φωτογραφίες από την εκδήλωση, πατήστε εδώ

 
You are here:

Latest News

Music Preparatory class

The music preparatory class of Sholeion Psaltikis is a class focused on children from 3,5 to 6 years old. Children at this age are hungry for knowledge and they want to explore the world. Because of that everything we show them with delectable way they understand it very easy and quick. At this hungry we rely with purpose to open the music horizons of the children. For more details press here.

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

Tampouras - Lute from Konstantinople - Byzantine music

Acquire a deep knowledge of Byzantine music with the help of a traditional music instrument. For more informations see here.