Σχολείον Ψαλτικής

  Greek
    

Εκδηλώσεις: Βυζαντινός Χορός "Εν Ψαλτηρίω"

12-07-2013. Ο Βυζαντινός Xορός "εν ψαλτηρίω" στα "Νικοδήμεια 2013".

Print

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Νάξου, «Ιάκωβος Καμπανέλης», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μουσικοφιλολογική εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης, ο Άγιος Νικόδημος», την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013. Η εκδήλωση εντάχθηκε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτου, «Νικοδήμεια 2013» και τέλεσε υπό την αιγίδα της ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας.

Read more...
 

07-08-2013. Ο Βυζαντινός Χορός "εν ψαλτηρίω" στην Ι. Μ. Αγ. Διονυσίου

Print

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο βυζαντινός χορός «εν ψαλτηρίω», προσκεκλημένος από τον καθηγούμενο της Ι. Μ. Αγ. Διονυσίου Αγίου Όρους, πανοσιολογ. ιερομ. Πέτρο, έψαλε στην πανήγυρη της μονής, επί τη μνήμη του γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου, στις 7 Ιουλίου 2013 (με το νέο ημερολόγιο).

Read more...
 

25-08-2013. Ο Βυζαντινός Χορός "εν ψαλτηρίω" στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μοναστικού Πολιτισμού, στη Ρωσία.

Print

Το Βελίκι Ροστόφ είναι μια  από τις παλαιότερες πόλεις της Ρωσίας που σήμερα αριθμεί μόλις 36.000 μόνιμους κατοίκους. Η ύπαρξή της μνημονεύεται για πρώτη φορά το 862 μ. Χ.  Βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βορειότερα της  Μόσχας και είναι το πλέον ιστορικό κέντρο της ρωσικής ορθοδοξίας. Οι παλαιοί ναοί, σε συνδυασμό με το υπέροχο τοπίο δημιουργούν ένα κλίμα ήρεμο και συνάμα επιβλητικό, ομολογουμένως εντυπωσιακό, για όποιον δεν έχει ταξιδέψει στις επαρχίες της Ρωσίας.

Read more...
 

2013-04-20. Ο βυζαντινός χορός "εν ψαλτηρίω" στο ΣΕΦ

Print

 

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 και ώρα 4 μμ, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του  Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), διοργανώθηκε από την «Εστία Πατερικών Μελετών» και την «Ενωμένη Ρωμιοσύνη» και υπό την αιγίδα των Ιερών Μητροπόλεων Πειραιώς και Γλυφάδος ημερίδα με θέμα «Μεταμοσχεύσεις: Δωρεά ή αφαίρεση ζωής;».

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς, κκ. Σεραφείμ και ο πρόεδρος της «Εστίας Πατερικών Μελετών» και εφημέριος του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου, πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Σαράντης Σαράντος με ένα σύντομο χαιρετισμό. Στη συνέχεια, ο βυζαντινός χορός «εν ψαλτηρίω», υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Μπουσδέκη, ερμήνευσε επίκαιρους ύμνους. Ακολούθως,  απηύθηναν χαιρετισμούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδος, κκ. Παύλος, ο εκπρόσωπος του σωματείου «Ενωμένη Ρωμιοσύνη» και ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ Πειραιώς. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εισηγήσεις και διαβάστηκαν τα πορίσματα της ημερίδας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν πάνω από χίλια άτομα, αφού η αίθουσα ήταν κατάμεστη καθόλη τη διάρκεια των ομιλιών ενώ υπήρξε ηχητική κάλυψη από το ραδιοφωνικό σταθμό της πειραϊκής εκκλησίας και τηλεοπτική από το σταθμό «Αχελώος TV».

Οι ύμνοι που έψαλε η χορωδία μας είναι οι εξής:

Απολυτίκιο Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, σε ήχο πλάγιο του τετάρτου τρίφωνο, αναστάσιμα εσπέρια του πλαγίου πρώτου ήχου, σε μέλος Κωνσταντίνου Πρίγγου και το αργό ιδιόμελο του κατανυκτικού Εσπερινού που ψάλλεται την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, σε ήχο πρώτο και μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου.

Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στους διοργανωτές της ημερίδας που προσκάλεσαν για μια ακόμη φορά τη χορωδία μας να συμμετάσχει στις δραστηριότητές τους.

 

 

22-04-2013. Ο Βυζαντινός Χορός "Εν Ψαλτηρίω" ψάλλει ύμνους της Μ. Τεσσαρακοστής.

Print

 

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 και ώρα 7 μμ, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Περιμένοντας το Πάσχα». Την εκδήλωση οργάνωσε ο «Σύλλογος Κατοίκων Τσακού Αγίας Παρασκευής» και ο Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Πευκακίων Αγίας Παρασκευής «Η Αναγέννηση».

Μετά από σύντομο χαιρετισμό των προέδρων των συλλόγων, κκ. Σαββίδη και  Μπακογιάννη και του προϊσταμένου του ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής,  πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Διονυσίου Κατερίνα,  άνοιξε την εκδήλωση ο Βυζαντινός Χορός «εν ψαλτηρίω», υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Κωνσταντίνου Φωτόπουλου. Ο Βυζαντινός χορός «εν ψαλτηρίω» απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ενώ ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π.  Σταύρος Τρικαλιώτης ανέλαβε το Θεολογικό σχολιασμό των ύμνων που απέδιδε η χορωδία.

 

Read more...
 
 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  Next 
 •  End 
 • »
Page 1 of 4
You are here:

Latest News

Music Preparatory class

The music preparatory class of Sholeion Psaltikis is a class focused on children from 3,5 to 6 years old. Children at this age are hungry for knowledge and they want to explore the world. Because of that everything we show them with delectable way they understand it very easy and quick. At this hungry we rely with purpose to open the music horizons of the children. For more details press here.

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

Tampouras - Lute from Konstantinople - Byzantine music

Acquire a deep knowledge of Byzantine music with the help of a traditional music instrument. For more informations see here.