Σχολείον Ψαλτικής

    Greek
      

Εκδηλώσεις: Βυζαντινός Χορός "Εν Ψαλτηρίω"

18-04-2013. Ο βυζαντινός χορός «εν ψαλτηρίω», στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.), το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 και ώρα 16.00.

Print

 

Στα πλαίσια της ημερίδας «Μεταμοσχεύσεις, Δωρεά ή Αφαίρεση Ζωής;» που διοργανώνει η Εστία Πατερικών Μελετών και η Ενωμένη Ρωμηοσύνη, υπό την αιγίδα των Ιερών Μητροπόλεων Πειραιώς και Γλυφάδας, ο βυζαντινός χορός «εν ψαλτηρίω» θα ψάλει ύμνους της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής,  στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», στο Σ.Ε.Φ.,  το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 και ώρα 16.00.

 

Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

01-02-2013. Η χορωδία "Psaltika" στο Rostov, 2011

Print

 

Το Μάιο του 2011, τμήμα του βυζαντινού χορού «Εν Ψαλτηρίω» και τμήμα του αντίστοιχου χορού του παραρτήματός μας στη Μόσχα με την επωνυμία «Ψάλτικα» συνέπραξαν, προκειμένου να μεταβούν στο Ροστόφ της Ρωσίας και να ψάλουν κάποιες ακολουθίες και συναυλίες.

Στις 27 του μηνός  ο χορός έψαλλε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αναλήψεως και στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην πόλη Νοβοτσερκάσκα. Αργότερα επισκέφτηκε και το στρατιωτικό Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στην ίδια περιοχή. Την επομένη ο χορός έψαλλε Θεία Λειτουργία   στο Ναό της Παναγίας του Καζάν της πόλεως Ροστόφ και συναυλία στα πλαίσια της 5ης  Θρησκευτικής  Έκθεσης «Ορθόδοξη Ρωσία 2011». Μετά τη συναυλία, ο χοράρχης κ.  Κωνσταντίνος Φωτόπουλος σε ομιλία του ανέλυσε στο φιλόμουσο ακροατήριο και στους φοιτητές της Θεολογικής Ακαδημίας της περιοχής, το θέμα «Η Βυζαντινή Ψαλτική Παράδοση και οι προοπτικές για τη διάδοσή της στη Ρωσία». Αργά το απόγευμα ο χορός έψαλε στον  Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης στην πόλη Σάχτι τον Εσπερινό και τον Όρθρο μαζί  κατά τη συνήθεια των Ρώσων αδελφών μας και το πρωί της 29ης στον ίδιο Ναό τη Θεία Λειτουργία.

Η βυζαντινή ψαλμώδηση των ακολουθιών στην ελληνική και σλαβική γλώσσα, δημιούργησε ένα ιδιαίτερα κατανυκτικό κλίμα. Η βυζαντινή μουσική κατήργησε τα όρια δύο διαφορετικών γλωσσών και ένωσε δύο λαούς υπό τη σκέπη της  ορθοδόξου μουσικής παραδόσεως.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Αγίας Σκέπης πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο και το μαθητή της Σχολής μας κ. Ρομάν Μποροβίνσκι οι οποίοι και ήταν οι διοργανωτές της όλης προσπάθειας.

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ

 

 

 

26-06-2011. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, στον Ι.Καθ.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου

Print

 

Την Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011, παρευρέθη και ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου, η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος μαζί με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, Περγάμου κ. Ιωάννη, Ίμβρου – Τενέδου κ. Κύριλλο, Σάμου κ. Ευσέβιο, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, Ιλίου κ. Αθηναγόρα και Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο.

Ο Παναγιώτατος παραβρέθηκε στο Μαρούσι ως επίσημος προσκεκλημένος του Δημάρχου Αμαρουσίου, κ. Γεωργίου Πατούλη ενώ, στα πλαίσια της επισκέψεώς του, ανακηρύχθηκε και επίτιμος Δημότης Αμαρουσίου, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Στο δεξιό χορό έψαλε - προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας – ο βυζαντινός χορός του κ. Δημητρίου Καλομοίρη, Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού, Αγ. Δημητρίου Κηφισιάς.

Στον αριστερό χορό έψαλε ο βυζαντινός χορός «Εν Ψαλτηρίω», με χοράρχη το Λαμπαδάριο του Ναού, κ. Κωνσταντίνο Μπουσδέκη.

Για φωτογραφικό υλικό από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, πατήστε εδώ.

 

 

12-10-2012. Δελτίο τύπου για αγρυπνία Αγ. Ιγνατίου, "Εν Ψαλτηρίω"

Print

 

Στο Μετόχι που διατηρεί στην Αργολίδα η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 τελέστηκε ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου του νέου, του Οσιομάρτυρος. Της αγρυπνίας προεξήρχε ο πανοσιολογιώτατος ιερομόν. Ιγνάτιος Γρηγοριάτης και έψαλε ο βυζαντινός χορός «εν ψαλτηρίω», υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Μπουσδέκη. Μετά το τέλος της αγρυπνίας ακολούθησε τράπεζα για όλους τους πιστούς που συμμετείχαν στην αγρυπνία, κατά το αγιορείτικον έθος.

Read more...
 

06-10-2012. Δελτίο τύπου για Ημερίδα για τη νέα ταυτότητα στο ΣΕΦ, "Εν Ψαλτηρίω"

Print

 

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 4μμ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Νέα ταυτότητα - εισιτήριο χωρίς επιστροφή». Την ημερίδα συνδιοργάνωσε η Εστία Πατερικών Μελετών και η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και παρακολούθησαν περίπου δύο χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί κληρικοί καθώς και οι Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Γλυφάδος κ. Παύλος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας  και ακολούθησαν οι εισηγήσεις των κυρίων Δημητρίου Χιωτακάκου, Θύμιου Παπανικολάου, Χρήστου Παπασωτηρίου, Ευσταθίου Αδαμόπουλου, Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Αθανασίου Αναστασίου και Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Σαράντη Σαράντου. Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση, αναγνώστηκαν τα πορίσματα της ημερίδας τα οποία και εγκρίθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς, κ. Σεραφείμ, προηγήθηκε, με ένα δεκαπεντάλεπτο ψαλτικό πρόγραμμα, ο βυζαντινός χορός «εν ψαλτηρίω», υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Φωτόπουλου. Ο χορός απέδωσε τα εξής μέλη από την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού: απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου», Κωνσταντίνου Πρίγγου, σε ήχο α’, καταβασίες «Σταυρόν χαράξας Μωσής», Ιωάννου Πρωτοψάλτου, σε ήχο πλ. δ’, Εξαποστειλάριο «Σταυρός ο φύλαξ πάσης της οικουμένης» σε ήχο β’ και το δοξαστικό των αίνων «Σήμερον προέρχεται», Κωνσταντίνου Πρίγγου, σε ήχο πλ. β’.

 

Για φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση, πατήστε εδώ.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

 
Page 2 of 4
You are here:

Latest News

Music Preparatory class

The music preparatory class of Sholeion Psaltikis is a class focused on children from 3,5 to 6 years old. Children at this age are hungry for knowledge and they want to explore the world. Because of that everything we show them with delectable way they understand it very easy and quick. At this hungry we rely with purpose to open the music horizons of the children. For more details press here.

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

Tampouras - Lute from Konstantinople - Byzantine music

Acquire a deep knowledge of Byzantine music with the help of a traditional music instrument. For more informations see here.